YAZILIMCILAR İŞSİZ Mİ KALACAK?
YAZILIMCILAR İŞSİZ Mİ KALACAK?

YAZILIMCILAR İŞSİZ Mİ KALACAK?

Son yıllarda teknolojinin bu denli hızlı ve yoğun gelişimi ile birlikte bir çok meslek grubu yavaşça önemini yitirip yeni meslek grupları gündeme gelmekte uzun süredir. Bunlarda en gözdeleri olan yazılımcı kodlamacı siberci otomasyoncu bölümleri bir süredir büyük bir ilgiyle gündeme gelmekte fakat aynı zamanda bu gelişimin artması ile birlikte yapay zeka alanında da ciddi gelişimler olmakta. tıpkı bir dönemler çevirmenlere koku salan dil çeviren kulaklık, butiklere korku salan şube zincir market ve avmler gibi bu dönemde yazılımcılara kodlama sektöründeki bu bu hızlı gelişim yardımcı olduğu kadar da korku salmakta yapay zekanın bu önemli gelişimi ile birlikte önce bu sektördeki işler kolaylaşmış şimdiyse bul sektördeki çalışanlara ihtiyaç kalmamaya başlamıştır. Artık chat gptye bile kod yazdırabiliyor ya da denetlettirebiliyor olmanın etkisiyle yazılım sektöründeki alımlar da önemli ölçüde azalmış bulunmakta Ayrıca, bu konuda Fransa’da yapılan bir araştırma, AI alanında uzmanlaşmış genç mühendislerin kariyerlerine güçlü bir başlangıç yaptığını göstermektedir. Bu durum, AI’nın bazı alanlarda yeni iş fırsatları yarattığını, ancak diğer alanlarda iş dinamiklerini değiştirebileceğini göstermektedir. Türkiyede ise YÖK yapay zeka (AI) alanındaki bölümlerini arttırarak bu alandaki gelişimleri teşvik etmektedir.

Biliyorsunuz artık hayatımızı her yerinde yer almaya başlamış olan yapay zeka bir çok işimizi kolaylaştırıyor artık uçaklarda arabalarda telefon ve bilgisayarlarda evlerde televizyonlarda ve dahi bir çok sistemin içinde bulunan bu yapay zekanın mantığı diğer kodalamalardan farklı olarak öğrendiği verileri işleyip buna göre yeni bir sistematik oluşturabiliyor olamsı öğrenin siz bir kod yazdığınızda ya da standart bir yazılım çalıştıran herhangi bir ürün aplikasyon vs kullandığınızda bu kod sadece kendisinden istenen bir veya bir kaç görevi yapmak üzere kuruludur ona senin görevin bunu açmak bunu yazdırmak şunu söylemek ya da göstermek der ve yapmasını istediğiniz her bir şey için yeni bir komut girmeniz ya da yeni bir tıka basmanız gereklidir fakat yapay zeka verilen verileri işler ve bu doğrultuda istemcinin isteklerini bilgi aldığı herkes ve her mecra üzerinden biriktirip buna göre şekillenerek yanıt verir yani bir nevi öğrenebilme ve veri işleyebilme kabiliyetine sahiptir internet ile erişimi vardır yani dolayısıyla internet üzerinde şimdiye kadar girilmiş olan tüm bilgi birikimine sahip olarak sizin sorularınızı yanıtlamakla kalmayıp aynı zamanda konuştuğu kişinin tepki ve yönelimlerine göre bunu şekillendirir.

Yapay zekânın (AI) gelişimesi ile birlikte yazılımcıların iş fırsatlarının azalması konusundaki araştırmalar, üniversiteler ve araştırma kurumları tarafından incelenmektedir. Ancak, spesifik olarak bu konuya odaklanan araştırmalar sınırlı olabilir. Genel olarak, Aİ’nın iş gücü üzerinde etkilerini ve geleceğe dair istihdam dinamikleri üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

Örneğin, LinkedIn Başkan Yardımcısı Aneesh Raman, gelecekteki teknik bilgilere ek olarak sosyal becerilerin de önem kazanacağını belirtiyor. Bu, AI çağında iş dünyasında ve kariyer dünyasının nasıl değişeceğine dair bir perspektifler sunmaktadır.

Biliyorsunuz ki teknoloji sürekli değişen gelişen yenilenen bir şey tıpkı bilim gibi sonsuz bir evren dolayısıyla her ne kadar şu an için aldığınız işler için şimdiye kadar olan bilgi birikimleriniz ve bildiğiniz kodlama dilleri yeterli olsa da her geçen gün gelişen yeni sistemlerde yetersiz kalmamak adına yapay zekayı yakından takip edip incelemek büyük bir önem taşıyor bu alanda size yardımcı olabilecek yapay zeka araçalarını hangisini hangi alanlarda kullanabileceğiniz ile birlikte bir sonraki yazımızda sizlerle paylaşacağım takipte kalın, bilgiyle kalın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir